SSC Food Corporation of India previous questions answers 2012

SSC FCI General Awarness key 2012 Questions answers 2012
FCI Previous question papers download SSC General Knowledge


1. In which year did Gandhiji start Satyagraha Movement ?
A) 1919
B) 1927
C) 1934
D) 1942
Ans: A

2.An ecosystem consists of
A) producers, consumers and decomposers in a particular area.
B) all the plants and animals of an area.
C) a living community and its environment.
D) carnivorous and herbivorous of an area
Ans: A

3.The telephone was invented by
A) G. Marconi
B) Alexander Graham Bell
C) J.L Baird
D) Thomas Barrow
Ans: B

4.The crop mainly grown in hills is
A) Sweet corn
B) Sweet jowar
C) Sweet potato
D) Sweet pea
Ans:

5.Who is called as the 'Prophet of New India '
A) Dayanand Saraswati
B) Sri Ramakrishna
D) Raja Ram Mohan Roy
D) Swami Vivekananda
Ans: B

6.Ethnic group Mongoloids are found in India in
A) Southern region
B) South-central region
C) North-western region
D) North-eastern region
Ans: D

7.When a vibrating tuning fork is placed on table, a loud sound is heard. This is due to
A) reflection
B) refraction
C) forced vibrations
D) damped vibrations
Ans:D
8.An insect-catching plant is
A) Australian Acacia
B) Smilax
C) Nepenthes
D) Nerium
Ans: C

9.The method not used as a Biological control is
A) Use of predators of a pest.
B) Pheromone traps
C) Use of pesticides
D) Use of neem extracts
Ans: A

10.The States in India are demanding greater autonomy from the centre in the ___ field
A) Legislative
B) Administrative
C) Financial
D) All the above
Ans: D

11.Light houses are places with powerful lights to
A) guide and resolve traffic jams in crowded metro-cities during nights
B) guide and help large crowds at religious gatherings during nights
C) indicate to the incoming war-ships, the location of a harbour during night
D) guide and warn the ships coming from different directions in the oceans.
Ans: D

12.In a Capitalistic Economy, the Prices are determined by
A) Demand and Supply
B) Government Authorities
C) Buyers in the Market
D) Sellers in the Market
Ans: A

13.Who of the following has not been an interlocutor on Jammu & Kashmir ?
A) M.M. Ansari
B) Radha Kumar
C) Shujaat Bukhari
D) Dilop Padgaonkar
Ans: C

14.The Zone of Earth's atmosphere immediately above its surface up to a height of about 16 kms above equator and 8 Kms over the poles is known as
A) Mesosphere
B) Thermosphere
C) Troposphere
D) Stratosphere
Ans: C

15.The term 'Pitcher' is associated with
A) Wrestling
B) Boxing
C) Baseball
D) Basketball
Ans: C

16.The filament of electric bulb is made up of
A) Copper
B) Nichrome
C) Lead
D) Tungsten
Ans: D

17.Which of the following is called ' Brown paper "
A) Jute
B) Cotton
C) Rubber
D) Tea
Ans: B

18.A Secular State is one which :
A) has no religion of its own
B) is irreligious
C) is anti- religion
D) takes into consideration the religious sentiments of the people
Ans: A

19.What does Jahangir means ?
A) National Monarch
B) The Grand Monarch
C) Conqueror of the world
D) Hero of hundred battles
Ans: C

20.Gol Gumbaz is in
A) Konark
B) Hyderabad
C) Puri
D) Bijapur
Ans: D

21.The early Buddhist scriptures were composed in
A) Prakrit texts
B) Pali texts
C) Sanskrit texts
D) Pictographical text
Ans: B

22.In Mohanjadaro, the Largest building is
A) the great bath
B) a granary
C) the Pillared hall
D) a two storeyed house
Ans: A

23.Where was the Royal Durbar held on November 1st 1858 to issue the Queen's proclamation ?
A) Lucknow
B) Kanpur
D) Delhi
D) Allahabad
Ans: D

24.Male(Anopheles) mosquito feeds on:
A) Blood of man
B) Nectar of flower
C) Blood of Culex
D) Blood of leech
Ans: B

25.Tooth paste is a product sold under :
A) Monopolistic Competition
B) Perfect Competition
C) Monopoly
D) Duopoly
Ans: A

26.The National Development Council includes :
A) all central Cabinet Ministers
B) Chief Ministers of all the States
C) Cabinet Ministers of all the States and the Centre
D) Members of the Estimates Committee of the Parliament
Ans: A and B

27.Which of the following is not a cause of low productivity in Indian agriculture
A) Co-operative farming
B) Inadequate inputs availability
C) Sub-division and fragmentation of Land
D) Poor finance and marketing facilities.
Ans:A

28.The gas that is used in the manufacture of vanaspati ghee is
A) Oxygen
B) Carbon dioxide
C) Hydrogen
D) Nitrogen
Ans: C

29.Cement is usually a mixture of
A) Calcium silicate and calcium aluminate
B) Calcium silicate and calcium ferrate
C) Calcium aluminate and calcium ferrate
D) Lime stone and silicon dioxide
Ans: A

30.Which of the following is not a Hardware ?
A) Processor chip
B) Printer
C) Mouse
D) Java
Ans: D

31.Scurvy is caused due to the deficiency of :
A) Vitamin- D
B) Vitamin - K
C) Vitamin - E
D) Vitamin - C
Ans: D

32.According to a study conducted by Hyderabad's National Institute of Nutrition, The healthiest of 14 fresh fruits commonly consumed in India with maximum' Goodness Index' is
A) Indian Plum
B) Mango
C) Guava
D) Custard apple
Ans: C

33.The Parliament can legislate on subjects given in the Union List only in consultation with the State Government for the State of :
A) Assam
B) Rajasthan
C) Jammu & Kashmir
D) Kerala
Ans: C

34.Tsunamis are waves generated by
A) Earthquakes beneath the Sea
B) Moon's pull
C) High tides of the oceans
D) Cyclones
Ans: A

35.Which is the largest State of India ?
A) Madhya Pradesh
B) Andhra Pradesh
C) Rajasthan
D) Maharashtra
Ans: C

36.Which one of the following is a system software
A) Database programs
B) Word processors
C) Spreadsheets
D) Compilers
Ans: B

37.A piece of wood is held under water. The upthrust on it will be :
A) Equal to the weight of the wood
B) less than weight of the wood
C) more than weight of the wood
D) zero
Ans: A

38.Kamakhya temple is an important place of tourism in the State of
A) Tamil Nadu
B) Assam
C) Himachal Pradesh
D) Manipur
Ans: B

39.Electric bulbs are filled with
A) Nitrogen
B) Carbon dioxide
C) Argon
D) Oxygen
Ans: C

40.The atmospheric gas that is mainly responsible for Green House effect:
A) Ozone
B) Oxygen
C) Nitrogen
D) Cabondioxide
Ans: D

41.Wisdom teeth is the
A) 1st molar teeth
B) 2nd molar teeth
C) 3rd molar teeth
D) 4th molar teeth
Ans: C

42.Who of the following pairs of Nobel Laureates in Physics was awarded 2010 Nobel Prize ?
A) John C Mather, George F. Smoot
B) Albert fert, Peter Grunberg
C) David J Gross, Frank. Wilczek
D) Andre Geim, Konstantin Novoselov
Ans: D

43."Tabal Chongli" is a form of folk dance associate with the State of
A) West Bengal
B) Assam
C) Andhra Pradesh
D) Maharashtra
Ans: B

44.Who is the supreme Commander-in-Chief of armed forces of the country ?
A) Defence Minister
B) Prime Minister
C) Senior-most among the three service Chiefs.
D) President
Ans: D

45.Which of the following is correctly matched ?
A) Assam-Itanagar
B) Arunachal Pradesh-Guwahati
C) Tripura-Agartala
D) Nagaland-Shillong
Ans: C

46.The purest form of Iron is
A) Cast iron
B) Steel
B) Pig iron
D) Wrought iron
Ans: D

47.The caste system of India was created for :
A) Immobility of labour
B) recognition of the dignity of labour
C) economic uplift
D) occupational division of labour
Ans: D

48.The iron ore which contains 72 % of iron is
A) Magnetite
B) Limonite
C) Haematite
D) Siderite
Ans: A

49.Surat is located on the banks of the river :
A) Narmada
B) Sharavathi
C) Mahi
D) Tapti
Ans: D

50.The tusk of elephant is an enormously enlarged:
A) Upper incisor
B) Upper canine
C) lower canine
D) lower incisor
Ans: A

SSC FCI Previous Question Papers Answers 2012 Paper1 Set1
SSC FCI Previous Question Papers Answers 2012 Paper1 Set2
SSC Food Corporation of India Questions answers 2013 Click Here

0 comments:

  © Competitive Exam Questions | Exam Material | News by CareerResults 2012

Back to TOP